DET BLIR KALDERE PÅ JORDEN – Ny liten istid?

(Kortnytt 03.05.18) Solaktiviteten minsker etter å ha vært på et maksimum de senere årene. Det ventes at den vil nå et minimum I midten av dette århundre. Det kan resultere I en ny liten istid. Det meldes også at solflekkene forsvinner raskere enn forventet. Forskere klør seg i hodet over dette synet.

Sola mer aktiv enn på 8000 år

De siste 70 åra har Sola hatt den lengste og mest intense perioden med solflekkaktivitet på 8 000 år. Hva har dette å si for klimaet? Enkelte mener at klimaforskere har undervurdert solvariasjonens innvirkning på klimaet på Jorda.

Forskerne synes å være enige I at en minskning I solaktivitet vil gi kaldere klima, ja de snakker til og med om en liten istid. Da er det vel logisk at is smelter ved et maksimum?

Solen har også en kortere syklus på 11 år hvor den stiger og synker. Siste solmaksimum inntraff i 2014, og siden har aktiviteten avtatt – på vei mot solminimum. Året 2016 var det varmeste, men mye skyldtes El Nino effekten. Siden har temperaturen I atmosfæren falt kraftig.

Nyttårsaften 2017 I New York var den kaldeste på 100 år og en rekke kulderekorder ble notert både I fjor og I år. Året 2018 fulgte opp med en skstra lang, kald og snøfull vinter.

For tre måneder siden skrev Nettavisen at Forskere spår en liten istid fra 2020. Dette er ikke noe nytt. Allerede for 10 år siden skrev Nettavisen at man spådde en ny istid. Vi trenger ikke lenger frykte global oppvarming, mener russisk klimaforsker. Han spår en ny «liten istid», og norsk solekspert underbygger spådommen.

Nå har forskere beregnet hvor mye kaldere Solen blir, og hvilke konsekvenser det får for Jorda.

Fra 2020 til 2070 kan solen redusere sin utstråling med 0,25 prosent. Sist dette skjedde var fra cirka 1645 til 1715 under den såkalte Maunder-minimum. Det høres kanskje ikke så mye ut, men da dette skjedde på 1600-tallet lå det noen år 28 centimeter med is over Themsen og isbreene i Alpene vokste.

Se også: BRITISKE FORSKERE SIKRE: Mini-istid allerede innen 15 år (Dagbladet 12.07.15) Forskerne har allerede langt på vei konkludert om at sola er på vei inn i en fase hvor den kommer til å ha sin laveste aktivitet på 400 år.

3 Comments

 1. Nå er det vel all den nye undersjøiske vulkanske aktiviteten som er funnet de senere år som er hovedårsakeen til all sjøissmeltingen? Bare i sjøen utenfor Svalbard til Grønland ble det i 2013 funnet flere hundre.

  FANT FLERE HUNDRE UNDERSJØISKE VULKANER MELLOM NORGE OG GRØNLAND – I 2013 ble det funnet flere hundre undersjøiske vulkaner og varmekilder man ikke visste om. Mange av vulkanene sender 1200 grader glødende lava opp I vannet og man venter at lavaen snart bryter overflaten og at man får nytt land mellom Norge, Svalbard og helt til Grønland. http://www.dagbladet.no/nyheter/fant-flere-hundre-vulkaner-i-havet-utenfor-norge/62713169

  UNDERWATER VOLCANOES MELTING ARCTIC ICE, SAYS GEOLOGIST. Powerful deep Arctic Ocean geological heat flow forces are melting the ice, says geologist James Edward Kamis. https://iceagenow.info/underwater-volcanoes-melting-arctic-ice-says-geologist/

  Samme her.. (Techtimes 10 June 2014), UNDERWATER VOLCANOES, NOT CLIMATE CHANGE, REASON BEHIND MELTING OF WEST ANTARCTIC ICE SHEET. http://www.techtimes.com/articles/8278/20140610/underwater-volcanoes-climate-change-reason-melting-west-antarctic-ice.htm#sthash.A8z1ZToT.dpuf

  Se også; HIDDEN VOLCANOES MELT ANTARCTIC GLACIERS FROM BELOW. http://www.livescience.com/46194-volcanoes-melt-antarctic-glaciers.html

 2. Hei Bjørn!

  Jo det har vært en del spekulasjoner på det. I 2001 hadde Illustrert Vitenskap en artikkel om vulkanutbrudd ved nordpolen som overrasket dem.

  VULKANER I UTBRUDD VED NORDPOLEN (IV nr. 8, 2001) Naturen lever ikke alltid opp til forskernes forventninger. Nå har geologene oppdaget to aktive undersjøiske vulkaner et sted der det ifølge tradisjonell geologisk viten slett ikke burde vært noen.

  De to vulkanene ligger på bunnen av Polhavet, nærmere bestemt i Gakkel-høyderyggen, som strekker seg som en 1700 km lang undersjøisk fjellrygg helt opp til Nordpolen. http://illvit.no/iv/vulkaner-i-utbrudd-ved-nordpolen

  Det har vært en rekke andre funn fra årtusenskiftet frem til i dag, men jeg har ikke mine notater her nå.

 3. Ser ut til at det blir kaldere ja

  Kald vår får skylda – Temperaturen i sjøen uvanlig lav
  (Yr 07.05.18) Den kalde våren gjør at temperaturen i sjøen er mange grader lavere enn normalt.h ttp://www.yr.no/artikkel/kaldeste-vinter-i-sjoen-siden-2011-1.14039536

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*